Δωρεάν αποστολές εντός Αττικής για παραγγελίες άνω των 100€

10 Πιο Επικίνδυνες Τροφές Για Τα Σκυλιά

Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα σκυλιά δεν αντιδρούν στις τροφές, όπως οι άνθρωποι. Ας δούμε λοιπόν μαζί ποιες είναι οι 10 τοξικές τροφές, που είναι επικίνδυνες για το αγαπημένο σας κατοικίδιο. Μπορεί ωστόσο να υπάρχουν κι άλλες τροφές, που δεν πρέπει να δώσετε στο ζωάκι σας, γι’ αυτό είναι καλό κάθε φορά να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρο σας ή κάποιον ειδικό.

Τεχνητά γλυκαντικά

Η ξυλιτόλη είναι μία τεχνητή γλυκαντική ουσία, που υπάρχει σε τσίχλες, φυστικοβούτυρο χωρίς ζάχαρη, σε οδοντόκρεμα και άλλα προϊόντα, που προέρχονται από το ξύλο φυλλοβόλων δέντρων. Η υπερβολική κατανάλωση της ουσίας αυτής μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, μετεωρισμό, διάρροια, όπως και στους ανθρώπους. Όμως για τους σκύλους η ξυλιτόλη είναι τοξική. Είναι σημαντικό να διατηρείτε τα προϊόντα, που περιέχουν ξυλιτόλη, μακριά από το σημείο, που μπορεί ο σκύλος να τα φτάσει ακόμα και τυχαία.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι μία άλλη τοξική ουσία για τον σκύλο σας. Δεν είναι βλαβερή η σάρκα ενός αβοκάντο, αλλά το κουκούτσι, η φλούδα και τα φύλλα μπορούν να βλάψουν πάρα πολύ τον σκύλο σας. Αυτά περιέχουν μία ουσία, που ονομάζεται περσίνη, η οποία προκαλεί έμετο και διάρροια.

Τηγανιτές και λιπαρές τροφές

Πάμε να δούμε τηγανιτές και λιπαρές τροφές, που δίνετε όλοι στα κατοικίδια σας, οι οποίες μπορεί να είναι επιβλαβείς ακόμη και  για τους ανθρώπους, πόσο μάλιστα για τα κατοικίδια σας. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να προκαλέσουν στον σκύλο σας στομαχικές διαταραχές, καθώς και να οδηγήσουν κάποιους σκύλους σε παγκρεατίτιδα. Επιπροσθέτως η τακτική κατανάλωση αυτών των ειδών διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και συναφή προβλήματα υγείας.

Σκόρδο και Κρεμμύδια

Πολλοί άνθρωποι μαγειρεύουν τακτικά με κρεμμύδι και σκόρδο, αλλά για τον σκύλο σας αυτά τα βασικά συστατικά είναι τοξικά. Είτε το σκόρδο και το κρεμμύδι είναι μαγειρεμένα, είτε ωμά. Αν ο σκύλος σας τα καταναλώσει μπορεί να βλάψουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει αναιμία.

Σταφύλια και Σταφίδες

Το ίδιο ισχύει και για τα σταφύλια και τις σταφίδες. Αυτές οι τροφές είναι αρκετά υγιεινές για τους ανθρώπους, αλλά τοξικές για τους σκύλους. Τα σταφύλια και οι σταφίδες έχουν δραματική επίδραση στην υγεία του σκύλου σας και μπορεί να προκαλέσουν οξεία και αιφνίδια νεφρική ανεπάρκεια.

Γάλα, κρέμα και τυρί

Καθώς τα σκυλιά ενηλικιώνονται, μειώνεται η ικανότητά τους να αφομοιώνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς δεν έχουν τα ένζυμα για να το κάνουν. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη, αν φάνε γάλα, όπως έμετο, διάρροια και στομαχικές διαταραχές.

Σοκολάτα

Δεν θα μπορούσαμε ίσως να αντισταθούμε σε ένα λαχταριστό κομμάτι σοκολάτας και πιθανότατα ούτε ο σκύλος σας.

Η σοκολάτα όμως περιέχει τις διεγερτικές χημικές ουσίες θεοβρωμίνη και καφεΐνη, που και οι δύο είναι πολύ δύσκολο να μεταβολιστούν από τον οργανισμό τους.

Αν ένας σκύλος φάει σοκολάτα, μπορεί να του προκαλέσει πόνο στο στομάχι, εμετό, διάρροια και αφυδάτωση.

Αυτά τα συμπτώματα μπορούν γίνουν ακόμη πιο σοβαρά, εμφανίζοντας σταδιακά και άλλα προβλήματα. Όπως είναι η καρδιακή προσβολή, η εσωτερική αιμορραγία, οι μυϊκοί σπασμοί, οι επιληπτικές κρίσεις και ο θάνατος.

Η σοβαρότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών, εξαρτάται από το πόσο μεγάλος είναι ο σκύλος και πόσο ή τι είδους σοκολάτα έχει καταναλώσει.

Όσο πιο μαύρη και λιγότερο γλυκιά είναι η σοκολάτα, τόσο πιο τοξική θα είναι για το σκύλο σας.

Η σοκολάτα και η σκόνη κακάου του ζαχαροπλαστείου είναι από τις πιο επικίνδυνες ποικιλίες. Τα 30 περίπου γραμμάρια τέτοιας σοκολάτας μάλιστα, θα ήταν αρκετή για να προκαλέσει τοξικά συμπτώματα σε ένα σκύλο 20 κιλών.

Προϊόντα ζύμης

Είναι επίσης ανησυχητικό όταν ένας σκύλος φάει ζύμη που περιέχει μαγιά.

Τα ακατέργαστα προϊόντα με μαγιά, με τη ζύμωση παράγουν ουσιαστικά αλκοόλ, διοξείδιο του άνθρακα και άλλα συστατικά. Αυτά προκαλούν την αύξηση του επιπέδου αλκοόλης στο αίμα ενός σκύλου.

Τα προϊόντα ζύμης και ειδικά η άψητη ζύμη, μπορούν να επεκταθούν στο στομάχι ενός σκύλου. Θα προκαλέσουν σοβαρό φούσκωμα, που ασκεί πίεση στα γύρω όργανα και μπορεί να δυσκολέψει την αναπνοή του σκύλου.

Σε μεγάλες ποσότητες όμως, μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση και θάνατο.

Αλάτι

Θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα την κατανάλωση αλατιού από το σκύλο σας, από τις τροφές που το περιέχουν. Όπως είναι τα κουλούρια, το ποπκόρν ή οι κονσέρβες, που θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν σε κατάσταση δηλητηρίασης και αφυδάτωσης.

Το αλάτι μπορεί να προκαλέσει εμετό, διάρροια, κατάθλιψη, τρόμο, πυρετό και επιληπτικές κρίσεις.

Μπορεί ακόμη και να αποβεί μοιραίο, σε σοβαρές περιπτώσεις αφυδάτωσης. Η τοξική δόση είναι περίπου 4 γραμμάρια αλατιού ανά κιλό σωματικού βάρους.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να βεβαιωθείτε, ότι ο σκύλος σας έχει πάντα πρόσβαση σε φρέσκο πόσιμο νερό.

Ωμο Κρέας

Το ωμό κρέας δεν πρέπει να δίνονται στους σκύλους  γιατί μπορεί να τους προκαλέσει τροφικές δηλητηριάσεις από μικρόβια όπως Salmonella, Campylobacter, E.coli και Toxoplasma. Το ωμό ψάρι προκαλεί αβιταμίνωση Β1 (θειαμίνη),λόγω του υψηλού ποσοστού θεαμινάσης που περιέχει, με αποτέλεσμα νευρολογικά κυρίως συμπτώματα. Επιπλέον ο ωμός σολωμός προκαλεί ρικκετσίωση στους σκύλους, με πυρετό, έμετο και διάρροια. Επικίνδυνο θεωρείται και το ωμό αυγό, όχι μόνο λόγω του κινδύνου της σαλμονέλλωσης, αλλά περιέχει και ένα ένζυμο, την αβιδίνη, που μειώνει την απορρόφηση της βιταμίνης Β7 (βιοτίνης) από το σκύλο , δημιουργώντας κυρίως δερματολογικά προβλήματα. Επίσης η σίτιση του κατοικίδιου ζώο πρώτες με οστά μπορεί να φαίνεται σαν μια φυσική και υγιεινή επιλογή που θα μπορούσε να έχει το κατοικίδιο ζώο σας ζώντας στη φύση. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο για ένα κατοικίδιο, θα μπορούσαν να προκαλέσουν πνιγμό ή να υποστούν σοβαρό τραυματισμό από θραύσμα οστού και την παρακέντηση του πεπτικού συστήματος του κατοικίδιου ζώου σας.

X