Δωρεάν αποστολές εντός Αττικής για παραγγελίες άνω των 100€

4 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας πριν αποκτήσετε το πρώτο σας κατοικίδιο

Ποια κατοικίδιο είναι κατάλληλο για μένα;

Κάθε είδος κατοικίδιου έχει τη δική του προσωπικότητα. Οι γάτες τείνουν να είναι ανεξάρτητες, ενώ οι σκύλοι έχουν άμεση εξάρτηση με τους ανθρώπους και επιζητούν την προσοχή. Πολλά μικρά ζώα, όπως τα ερπετά ή τα χάμστερ, γενικά είναι μοναχικά. Αλλά ακόμη και τα μικρά κατοικίδια όπως τα κουνάβια και οι αρουραίοι μπορεί να είναι εξαιρετικά κοινωνικά.

Μόλις καταλήξετε σε ένα είδος κατοικίδιου, είναι σημαντικό να επιλέξετε μια ράτσα προσεκτικά. Με τόσες πολλές ράτσες σκύλων, υπάρχει μια τεράστια γκάμα προσωπικοτήτων σε αυτό το είδος. Μερικά είναι εύκολο να τα χειριστούν οι αρχάριοι, αλλά άλλα είναι πολύ πιο δύσκολα. Υπάρχουν πολύ λιγότερες ράτσες γατών και οι περισσότερες δεν είναι καθόλου καθαρόαιμες. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ξεχωριστές προσωπικότητες γάτας που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Εάν υποφέρετε από αλλεργίες, θα πρέπει να το σκεφτείτε όταν επιλέγετε ένα κατοικίδιο. Ορισμένες ράτσες παράγουν φυσικά λιγότερα μαλλιά και τρίχωμα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μην επηρεάσουν τις αλλεργίες σας όπως τα ζώα που “μαδάνε” άφθονα.

Επίσης πρέπει να σκεφτείτε και την ηλικία. Τα νεαρά ζώα είναι από τη φύση τους πιο παιχνιδιάρικα και απαιτούν περισσότερη υπομονή και εκπαίδευση. Εάν για παράδειγμα δεν μπορείτε να ακολουθήσετε τους ρυθμούς ενός “ζωηρού” κουταβιού, το να αποκτήσετε έναν μεγαλύτερο σκύλο που είναι ήδη εκπαιδευμένος στο σπίτι μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή για εσάς.

Αφού αποφασίσετε για το κατοικίδιό σας, έχετε κατά νου ένα σημαντικό πράγμα: είναι πιο σημαντικό να το υιοθετήσετε παρά να το αγοράσετε. Υπάρχουν πολλά ζώα εκεί έξω που χρειάζονται απεγνωσμένα ένα σπίτι και τα διάφορα καταφύγια ζώων εργάζονται σκληρά για να τα συνδέσουν με ανθρώπους που θα τους φερθούν με καλοσύνη και σεβασμό. Και υιοθετώντας ένα ζώο από ένα καταφύγιο, μπορείτε να αισθάνεστε καλά γνωρίζοντας ότι έχετε δώσει σε έναν ζωάκι ένα νέο σπίτι.

Ποιο είναι το “μπάτζετ” μου;

Μερικά κατοικίδια είναι πιο ακριβά εκ των προτέρων, όπως οι καθαρόαιμες ράτσες και τα εξωτικά ζώα. Άλλα μπορεί να μην κοστίζουν πολύ αρχικά, αλλά συγκεντρώνουν έναν αρκετά μηνιαίο κόστος όταν πρόκειται για τρόφιμα, παιχνίδια και ειδικές ανάγκες. Βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει υπόψη όλα τα έξοδα — και φροντίστε να αφιερώσετε λίγο χρόνο στην έρευνα διαφορετικών προϊόντων — πριν ξεκινήσετε.

Παρόλο που το κατοικίδιο ζώο σας είναι πιθανώς υγιές όταν το υιοθετήσετε για πρώτη φορά, πρέπει να προγραμματίσετε επισκέψεις στον κτηνίατρο. Η αγορά ασφάλισης για κατοικίδια μπορεί να σας προσφέρει ηρεμία και να κάνει το κόστος του κτηνιάτρου σας πιο οικονομικό. Υπάρχουν ασφάλειες που καλύπτουν τα πάντα, από τακτικές επισκέψεις στο ιατρείο έως επείγουσα περίθαλψη. Επειδή δεν είναι όλα τα προγράμματα ίδια, φροντίστε να συγκρίνετε προσεκτικά τις εκπτώσεις, τα ασφάλιστρα και τις προαιρετικές καλύψεις.

Είναι το σπίτι μου φιλικό προς τα κατοικίδια;

Αν σας αρέσουν τα ολοκαίνουρια έπιπλά σας και τα ακριβά χαλιά σας, η απόκτηση ενός πολύ υπερκινητικού και ζωηρού κουταβιού μπορεί να αλλάξει αυτή την κατάσταση. Ευτυχώς, σχεδόν οποιοδήποτε σπίτι μπορεί να γίνει πιο κατάλληλο με περισσότερη προστασία για τα κατοικίδια. Όταν φιλοξενήσετε ένα κατοικίδιο στο σπίτι σας, να θυμάστε ότι είναι μια στρεσογόνα κατάσταση για αυτό. Είναι σημαντικό να διατηρείτε το σπίτι σας ήσυχο και να εισάγετε το κατοικίδιό σας στο νέο περιβάλλον αργά. Επίσης καλή ιδέα να δημιουργήσετε μια ρουτίνα για το κατοικίδιό σας.

Λάβετε υπόψη ότι εάν το νέο σας κατοικίδιο είναι κουτάβι ή γατάκι, θα υπάρξουν περίοδοι οδοντοφυΐας, πράγμα που σημαίνει ότι τα έπιπλα και άλλα αντικείμενα κινδυνεύουν να “χρησιμοποιηθούν”. Εκπαιδεύστε το σωστά έχοντας πολλά παιχνίδια για μάσημα και λιχουδιές μεγάλης διάρκειας για να κρατήσετε το στόμα και τα δόντια τους απασχολημένα. Εκτός από την προστασία κάποιων αντικειμένων του σπιτιού, μπορείτε να βοηθήσετε τον τριχωτό φίλο σας να αποφύγει και επικίνδυνες για αυτόν ενέργειες όπως το μάσημα ηλεκτρικών καλωδίων.

Σκεφτείτε και την αυλή. Η εγκατάσταση ενός φράχτη είναι μια καλή ιδέα, ειδικά για τα σκυλιά, καθώς όχι μόνο θα βοηθήσει στην αποφυγή της φυγής τους ενώ δεν είστε εκεί κοντά, αλλά παρέχει και ένα στοιχείο ιδιωτικότητας. Βεβαιωθείτε ότι η εταιρεία που θα επιλέξετε για την κατασκευή του φράχτη είναι ασφαλισμένη και αδειοδοτημένη και λάβετε εκ των προτέρων λεπτομερή εκτίμηση για να αποφύγετε μη υπολογισμένα έξοδα.

Μπορώ να παρέχω όλα όσα χρειάζεται το κατοικίδιό μου;

Το να έχετε ένα καλό περιβάλλον στο σπίτι είναι ζωτικής σημασίας για ένα κατοικίδιο, αλλά πρέπει επίσης να είστε και εκεί για τον νέο σας σύντροφο. Σκεφτείτε το πρόγραμμα εργασίας σας και τις ταξιδιωτικές σας προτιμήσεις προτού προχωρήσετε στην υιοθεσία. Μερικά ζώα χρειάζονται πολύ φροντίδα και θα υποφέρουν συναισθηματικά αν δεν είστε αρκετά κοντά. Ακόμη και ένα κατοικίδιο που φαίνεται χαμηλών τόνων, όπως ένα ψάρι, μπορεί να απαιτεί πολλή συντήρηση όσον αφορά τον καθαρισμό και τη συντήρηση της γυάλας.

Ακόμα κι αν βρίσκεστε εκεί για το κατοικίδιό σας σε τακτική βάση, θα πρέπει να έχετε ένα σχέδιο για κάθε ταξίδι που κάνετε έξω από την πόλη. Η πρόσληψη ενός καλού pet sitter είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καλύψετε τις ανάγκες του κατοικίδιου ζώου σας όταν δεν είστε κοντά του. Οι pet sitters είναι διαθέσιμοι για να παρέχουν φροντίδα στο σπίτι σας ή στο δικό τους σπίτι σε διάφορα χρονοδιαγράμματα. Φροντίστε να κάνετε την έρευνά σας εκ των προτέρων, ώστε να μπορείτε να βρείτε κάποιον που ταιριάζει καλύτερα στο κατοικίδιό σας.

Το να αποκτήσετε ένα κατοικίδιο για πρώτη φορά είναι μια ευθύνη που δεν πρέπει να την παίρνετε ελαφρά. Προετοιμάζοντας το σπίτι σας και φροντίζοντας το κατοικίδιο ζώο σας να ταιριάζει στον προϋπολογισμό σας θα είστε στο σωστό δρόμο σας για να γίνετε ο καλύτερος γονιός κατοικίδιου που μπορείτε να είστε.

X