Δωρεάν αποστολές εντός Αττικής για παραγγελίες άνω των 100€

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα δόντια των κουταβιών σας .

Ωστόσο, όπως γνωρίζει κάθε ιδιοκτήτης σκύλου, αυτό μπορεί να αλλάξει δραματικά κατά τη διάρκεια της ζωής του κουταβιού. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τι να περιμένουμε με την οδοντοστοιχία του κουταβιού (τη διάταξη ή την κατάσταση των δοντιών σε ένα συγκεκριμένο είδος ή άτομο) και πώς να διατηρήσουμε αυτά τα ενήλικα δόντια του κουταβιού όσο το δυνατόν πιο υγιή.

Πόσα δόντια έχουν τα κουτάβια;

Τα κουτάβια γεννιούνται χωρίς δόντια (κάτι που κάνει το θηλασμό πολύ πιο άνετο για τη μαμά!). Τα γαλακτοκομικά ή «μωρουδιακά» δόντακια αρχίζουν να βγαίνουν περίπου στην ηλικία των 2 έως 3 εβδομάδων. Γενικά, από την ηλικία των 8 έως 10 εβδομάδων ένα κουτάβι θα έχει ένα πλήρες σύνολο 28 γαλακτοκομικών δοντιών.

Πότε χάνουν τα κουτάβια τα δόντια τους;

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι αυτά τα δόντια είναι εξαιρετικά αιχμηρά! Τα γαλακτοκομικά δόντια έχουν πολύ λεπτό σμάλτο και μακριές ρίζες. Η ευκρίνεια βοηθά τα κουτάβια να μασούν την τροφή τους ενώ τα σαγόνια τους αποκτούν δύναμη. Ευτυχώς, αυτά τα κοφτερά δόντια συνήθως πέφτουν και αντικαθίστανται από πολύ λιγότερο αιχμηρά δόντια ενηλίκων. Αυτό συμβαίνει συνήθως μεταξύ 4 και 6 μηνών. Οι ενήλικοι σκύλοι έχουν 42 δόντια

Παρακολούθηση της διαδικασίας οδοντοφυΐας του κουταβιού .

Οι τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο του κουταβιού είναι μια κρίσιμη στιγμή για την εξέταση των δοντιών και τη διασφάλιση της σωστής διαμόρφωσης του στόματος και της οδοντοφυΐας. Ο κτηνίατρός σας θα αναζητήσει κοινά προβλήματα οδοντιατρικής στα κουτάβια καθώς μπαίνουν τα νέα ενήλικα δόντια. Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων νωρίς κατά την ανάπτυξη του κουταβιού σας είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσετε να τα διορθώσετε. Η αναχαιτιστική ορθοδοντική είναι ο όρος που χρησιμοποιείται όταν αναφέρεται σε οτιδήποτε γίνεται σε γαλακτοκομικά δόντια. Συνήθως, απαιτείται παρέμβαση για να επιτραπεί στα ενήλικα δόντια να αναπτυχθούν σωστά και να ενθαρρύνει τη γνάθο και το δάγκωμα να ευθυγραμμιστούν με άνετο τρόπο.

Διατήρηση των δοντιών του κουταβιού υγιή

Τέλος, ίσως το πιο σημαντικό θέμα από την άποψη της νεανικής οδοντιατρικής είναι η δημιουργία μιας καλής ρουτίνας στοματικής υγιεινής. Παρόλο που αυτά τα δόντια του κουταβιού που είναι αιχμηρά θα πέσουν όλα και θα αντικατασταθούν με δόντια ενηλίκου, το να συνηθίσετε το κατοικίδιο ζώο σας στο βούρτσισμα θα σας βοηθήσει να συνεχίσετε να φροντίζετε τα ενήλικα δόντια. Το τακτικό βούρτσισμα είναι το χρυσό πρότυπο για την αφαίρεση της πλάκας, η οποία είναι η αποφυγή της πέτρας.

 

 

X