Δωρεάν αποστολές εντός Αττικής για παραγγελίες άνω των 100€

Τι κατοικίδιο να επιλέξω – Συμβουλές πριν την επιλογή

 1. Πριν καταλήξεις στην απόφαση του τι κατοικίδιο να πάρω, καλό είναι να κάνεις μια σχετική έρευνα και να ενημερωθείς είτε διαβάζοντας πληροφορίες για τα ζωάκια που σε ενδιαφέρουν περισσότερο είτε μιλώντας με άλλους ανθρώπους που έχουν κατοικίδια και μπορούν να σε συμβουλέψουν. Πέρα όμως από τη γνώση του τι συμβαίνει με κάθε ζωάκι, θα πρέπει να ρωτήσεις και τον εαυτό σου κάποια πράγματα πριν προχωρήσεις στην απόκτησή του.

 2.  Κάποια ζώα είναι περισσότερο για συντροφιά και χάδια, φυσικά όμως θέλουν και μεγάλη φροντίδα, άλλα είναι για ασφάλεια και προστασία (τα μεγαλόσωμα και πιο άγρια), κάποια είναι για μέσα στο σπίτι κάποια όχι, άλλα θέλουν μεγάλο χώρο άλλα μικρό, άλλα χρειάζονται κλουβί, άλλα περισσότερη φροντίδα ή περισσότερο χρόνο, κλπ. Όπως καταλαβαίνεις υπάρχουν πολλά που ενδεχομένως δεν ξέρεις ώστε να καταλήξεις συνειδητά στην απάντηση του «τι κατοικίδιο να πάρω».

 3. Τέλος, πρέπει να είσαι ενημερωμένος για το θέμα των εξόδων γιατί οποιοδήποτε κατοικίδιο και να αποκτήσεις σίγουρα θα χρειαστεί να κάνεις έξοδα για αυτό. Σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερα, σε άλλες λιγότερα. Επίσης, θα πρέπει να ξέρεις τη διάρκεια ζωής του γιατί αν δεν μπορείς να δεσμευτείς για πολλά χρόνια όπως χρειάζεται με ένα σκυλί, τότε καλό είναι να προτιμήσεις κάποιο άλλο κατοικίδιο που δε ζει τόσο πολύ. Επίσης, έχει μεγάλη σημασία να είσαι προετοιμασμένη για τη στιγμή του αποχωρισμού, γιατί πραγματικά όταν χάνεις ένα κατοικίδιο είναι σαν να χάνεις μέλος της οικογένειάς σου.

 4. Τέλος, πρέπει να είσαι ενημερωμένη για το θέμα των εξόδων γιατί οποιοδήποτε κατοικίδιο και να αποκτήσεις σίγουρα θα χρειαστεί να κάνεις έξοδα για αυτό. Σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερα, σε άλλες λιγότερα. Επίσης, θα πρέπει να ξέρεις τη διάρκεια ζωής του γιατί αν δεν μπορείς να δεσμευτείς για πολλά χρόνια όπως χρειάζεται με ένα σκυλί, τότε καλό είναι να προτιμήσεις κάποιο άλλο κατοικίδιο που δε ζει τόσο πολύ. Επίσης, έχει μεγάλη σημασία να είσαι προετοιμασμένη για τη στιγμή του αποχωρισμού, γιατί πραγματικά όταν χάνεις ένα κατοικίδιο είναι σαν να χάνεις μέλος της οικογένειάς σου.

 • Συνοψίζοντας, η απόφαση που θα πάρεις δεν πρέπει να γίνει αυθόρμητα και παρορμητικά, υπολόγισε τις συνήθειες και το πρόγραμμά σου, κάνε την σχετική έρευνα, σκέψου το χώρο που διαθέτεις και τους λόγους για τους οποίους θέλεις ένα κατοικίδιο και τέλος,καλό θα ηταν,πριν το αποκτήσεις να κάνεις μια βόλτα σε άσυλα αδέσποτων, καταφύγια, φιλοζωικές, κλπ, ώστε να υιοθετήσεις ένα ζωάκι που το έχει πραγματικά ανάγκη.

Τι κατοικίδιο να πάρω – Κάποιες βασικές επιλογές και τα χαρακτηριστικά του κάθε ίδους

 • 1. Σκύλος

  Ο σκύλος είναι ένα ζωάκι έξυπνο, υπάκουο και πολύ πιστό. Η αφοσίωση των σκύλων στα αφεντικά τους έχει πολλές φορές συγκινήσει. Ο χαρακτήρας τους διαφέρει φυσικά ανάλογα τη ράτσα αλλά συνήθως είναι πολύ καλή συντροφιά, χαρούμενα και δένονται πολύ με τον ιδιοκτήτη τους σε σημείο που να λογαριάζονται ως άνθρωποι. Πολλά σκυλάκια είναι κατάλληλα και για ένα σπίτι με παιδιά. Από κει και πέρα έχει μεγάλη σημασία το αν θέλεις ένα σκύλο μικρόσωμο για μέσα στο σπίτι και κυρίως μια ράτσα συντροφιάς ή αν θέλεις ένα μεγαλόσωμο και λίγο πιο άγριο που θα εκτελεί και χρέη φύλακα. Μικρά σκυλάκια που μπορείς να έχεις ακόμα και σε διαμέρισμα και συμβιβάζονται με το μπαλκόνι αν δεν μπορείς συνέχεια να τα βγάζεις βόλτα.

 • 2. Γάτα

  Η γάτα είναι ένα πιο ανεξάρτητο ζώο, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και μπορεί να μείνει μόνη της ακόμα και για μεγάλο διάστημα. Είναι ιδανικές για διαμερίσματα και σπίτια και μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον τους. Είναι μεν χαδιάρες αλλά μην περιμένεις να σου δείξουν την αγάπη και την αφοσίωση που απολαμβάνεις από ένα σκύλο. Μεγάλο αρνητικό τους είναι οι πολλές τρίχες που αφήνουν στο σπίτι (αυτό το έχουν βέβαια και αρκετές ράτσες σκυλιών) κυρίως φυλές όπως οι περσικές, οι άγκυρας και οι ragdoll. Και οι γάτες μπορούν να ζήσουν αρμονικά σε οικογένειες με παιδιά.

 • 3. Ψάρια

  Μια εντελώς διαφορετική εναλλακτική από τα παραπάνω όταν σκέφτεσαι τι κατοικίδιο να πάρω, είναι τα ψάρια. Το κακό είναι πως δεν πρόκειται να μπορέσεις να αναπτύξεις κάποια σχέση μαζί τους , απλώς σου προσφέρουν μια όμορφη εικόνα και την ευχαρίστηση του να τα φροντίζεις. Χρειάζονται πάντως αρκετή φροντίδα για να επιβιώσουν αλλά δεν είναι κάτι ιδιαίτερα χρονοβόρο. Τα ψάρια, ειδικά αν επιλέξεις να έχεις στο σπίτι ένα ενυδρείο με περισσότερα, είναι ένα πολύ όμορφο θέαμα και μπορεί να αρέσουν πολύ στα παιδιά.

 • 4. Κουνέλι

  Τα κουνέλια είναι μια άλλη επιλογή για κατοικίδιο και μάλιστα αναπτύσσουν καλή σχέση με τις γάτες. Μπορούν να ζήσουν σε κήπο ή σε ευρύχωρα κλουβιά αλλά χρειάζονται αρκετή φροντίδα και αυτά. Κυρίως όσο μεγαλώνουν χρειάζεται προσοχή γιατί γίνονται πιο απαιτητικά αλλά ίσως και επιθετικά.

 • 5. Πτηνά

  Μια διαφορετική εναλλακτική για κατοικίδιο, είναι τα διάφορα είδη πουλιών. Τα καναρίνια είναι τα πιο συνηθισμένα αλλά και τα παπαγαλάκια, ενώ οι μεγάλοι παπαγάλοι είναι επίσης ωραία επιλογή, καθώς και τα μάινα, πουλιά που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μιμήσεις. Ως πιο τρυφερά πτηνά θεωρούνται οι παπαγάλοι αν περιμένεις να αναπτύξεις μια σχέση αλλά γενικά είναι πουλιά που κάνουν θόρυβο. Τα μεγαλύτερα σε μέγεθος είναι εκείνα που ζουν περισσότερο.

  6. Τρωκτικά

  Υπάρχουν και κάποιοι που μπορεί να προτιμήσουν κάποιο τρωκτικό, όπως χαμστεράκια, ινδικά χοιρίδια, αρουραίοι, ποντίκια κλπ. Μπορούν άνετα να γίνουν κατοικίδια και δεν έχουν μεγάλο κόστος διαβίωσης. Όμως, χρειάζεται συχνή φροντίδα και καθάρισμα το κλουβί τους γιατί μυρίζει άσχημα. Τα ποντίκια ζουν μόνο 2-3 χρόνια, οι αρουραίοι 4-6. Τα ινδικά χοιρίδια ζουν 5-8 χρόνια και είναι ήρεμα, δεν δαγκώνουν και μπορούν να συνυπάρξουν με παιδιά.

  7. Σαύρες, χελώνες, φίδια

  Αυτά τα είδη κατοικίδιου ζουν πολλά χρόνια επομένως αν τα αναλάβεις θα ξέρεις ότι είναι μεγάλη δέσμευση. Δεν είναι από τα ζώα που θα δεθούν μαζί σου ή θα σου δείξουν τρυφερότητα και αγάπη. Είναι λίγο πιο ιδιαίτερες επιλογές, ειδικά τα φίδια και θέλει σκέψη πριν καταλήξεις σε αυτά. Τη χελώνα, βέβαια, αν έχεις κήπο μπορείς να την επιλέξεις πολύ πιο εύκολα.

 

X