Δωρεάν αποστολές εντός Αττικής για παραγγελίες άνω των 100€

Σωστή Εκμάθηση και όχι Άσκοπη Τιμωρία!

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η εκμάθηση προηγείται των διορθώσεων.
Δεν μπορώ λοιπόν να τιμωρήσω και να μαλώσω το κατοικίδιο μου για κάτι που το δεν έχω μάθει να κάνει.
Φανταστείτε να φωνάζει στο παιδί σας ο δάσκαλος του επειδή δεν ξέρει την προπαίδεια χωρίς όμως να του την έχει διδάξει, ακριβώς το ίδιο ισχύει και με τα ζωάκια μας.
Έτσι λοιπόν η τιμωρία πρέπει να έχει τον χαρακτήρα της διόρθωσης σε κάτι ήδη γνωστό, και όχι της εξολοκλήρου εκμάθησης σε κάτι καινούργιο.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι όπως και στα παιδιά η λανθασμένη και άσκοπη τιμωρία δημιουργεί προβληματικές ακόμη και επιθετικές συμπεριφορές.
Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το κατοικίδιο να γίνεται επιθετικό όχι μόνο σε τρίτους αλλά και στο ίδιο του το αφεντικό.

Επιπλέον ένα λάθος που κάνουμε πάνω στο πανικό μας είναι να τιμωρούμε το σκυλί μας για κάτι που έκανε πριν πολύ ώρα. Αν μπούμε σπίτι μετά από 8 ώρες εργασίας που το σκυλί μας έχει μείνει μόνο του, και να δούμε ότι έχει “λερώσει” ΔΕΝ πρέπει να το μαλώσουμε! Γιατί;
Το σκυλάκι μας κατά 90 τοις 100 έχει ξεχάσει τι έχει κάνει. Αυτό που κάνει πάντα παρόλα αυτά όταν μπαίνουμε στο σπιτι είναι να μας χαιρετάει με χαρά και ενθουσιασμό. Έτσι εάν εγώ την ώρα που μπω δω οτι έχει λερώσει και το μαλώσω εκείνο θα καταλάβει ότι το κανω επειδή με υποδέχεται με αυτόν τον τρόπο.
Η παραπάνω συνθήκη ισχύει και για μεγαλύτερα ηλικιακά σκυλάκια αλλα κυρίως για κουτάβια.

Λανθασμένοι τρόποι τιμωρίας: 

Βία που προκαλεί πόνο, ηλεκτρικό κολάρο, οι πολλές και άσκοπες κουβέντες, απομόνωση και νηστεία και ο πνίχτης.

Σωστός τρόπος τιμωρίας:

Αν ο σκύλος σας κάνει κάτι που δεν θέλετε και δεν λειτουργεί η φωνή και το τράνταγμα, σταματήστε οτιδήποτε κάνετε εκείνη την στιγμή πχ εάν τραβάει ασταμάτητα και απότομα στην βόλτα σταματήστε να περπατάτε για λίγα λεπτά. Στερήστε του κάτι που θέλει πολύ και τον ευχαριστεί.

Το δέσιμο σε αλυσίδα περίπου 1 μ. , είναι σαν να στέλνεις ένα παιδί για τιμωρία στο δωμάτιό του. Επίσης μπορείτε να τον βγάλετε στο μπαλκόνι ή στην αυλή. Αυτό δεν πρέπει να κρατάει πάνω από 30-40 λεπτά, γιατί ο σκύλος ξεχνά το λόγο για τον οποίο τιμωρείται και του μένει στο μυαλό μόνο το δέσιμο. Για να μάθει να μην κάνει κάποιο λάθος, ίσως χρειάζεται να τιμωρηθεί πολλές φορές, ιδιαίτερα αν είναι μεγάλος σε ηλικία.

Προσοχή! 

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε και την επιβράβευση του σκύλου μας, εάν συμπεριφορές που συνήθιζε να κάνει τις έχει ελαττώσει ή όταν υπακούει αμέσως σε μια εντολή διόρθωσεις που θα του δώσουμε.

X