Δωρεάν αποστολές εντός Αττικής για παραγγελίες άνω των 100€

Γιατί δεν τρώει ο σκύλος μου;

Όπως όλοι γνωρίζουμε τα περισσότερα σκυλάκια είναι λαίμαργα και ανυπόμονα για την ώρα του φαγητού τους. Συχνά καταβροχθίζουν σε δευτερόλεπτα οτιδήποτε βρεθεί μπροστά στα μάτια τους. Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που χάνεται η όρεξης τους και απορρίπτουν το φαγητό τους είτε πρόκειται για ξηρά τροφή είτε για μια υγρή τροφή είναι φυσιολογικό μια τέτοια συμπεριφορά να μας ανησυχήσει καθώς έχουμε συνηθίσει το κατοικίδιο μας να τρώει με όρεξη την τροφή του. Η όλη κατάσταση αναφέρεται και ως ανορεξία η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα αποτελεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του ζώου μας.

 Το πρώτο βήμα είναι να καθοριστούν οι λόγοι για τους οποίους δεν τρώει το κατοικίδιο μας. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν αρκετοί λόγοι που προκαλούν ανορεξία στους σκύλους. Συνήθως όμως η ανορεξία οφείλεται σε προβλήματα υγείας και στη κακή ποιότητα της ξηράς τροφής.

Ποιοι είναι όμως οι βασικότεροι λόγοι που δημιουργούν το πρόβλημα της ανορεξίας στους τετράποδους φίλους μας

 

  •  Οδοντικά προβλήματα

Τα προβλήματα στα δόντια είναι σύνηθες φαινόμενο στους σκύλους μας, διότι δεν μπορούν να εκφράσουν τον οδοντικό πόνο. Αν παρατηρήσουμε οτι έχει πρησμένα ούλα ή ούλα που αιμορραγούν, τότε αυτό είναι σημάδι ότι υποβόσκει κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα υγείας. Τα οδοντικά προβλήματα και της στοματικής κοιλότητας γενικότερα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, διότι μπορούν να χειροτερέψουν.Ο καρκίνος του στόματος, η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα προκαλούν πόνο κατά το φαγητό. Επίσης ένα σπασμένο ή χαλασμένο δοντάκι συμβάλλουν με τη σειρά τους στην ανορεξία. Ο πόνος που προκαλούν είναι έντονος και τους αποτρέπει από το να φάνε ή ακόμα και να παίξουν με τα παιχνίδια τους.

• Στομαχική διαταραχή.

 Τα σκυλάκια έχουν τη τάση να είναι αχόρταγα και να τρώνε τα πάντα, ακόμα και πράγματα που δεν πρέπει. Σε αυτή τη περίπτωση, το πιθανότερο είναι πως θα προκληθούν κάποια γαστρεντερικά προβλήματα που θα κάνουν μέρες να περάσουν.Ακόμα και το πιο άρτια εκπαιδευμένο και υπάκουο σκυλί είναι επιρρεπές σε φαινομενικά βρώσιμες τροφές. Συνήθως τα περισσότερα σκυλάκια τρώνε σκουπίδια, έντομα και οτιδήποτε άλλο τους κινήσει το ενδιαφέρον.Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα αρχίσουν οι στομαχόπονοι και το σκυλάκι θα προσπαθήσει να αποβάλλει ό,τι έφαγε από τον οργανισμό του. Αυτό θα γίνει είτε με εμετό, είτε με διάρροια, είτε με το να φάει γρασίδι.Το γρασίδι βοηθάει πολύ σε γαστρεντερικά προβλήματα, λόγω της χλωροφύλλης που περιέχει στο εσωτερικό του. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε συνέχεια νερό στο κατοικίδιο μας κατά την διάρκεια της μέρας με ένα μπολ με άφθονο νερό.

• Ποιότητα φαγητού.

 Η ποιότητα της σκυλοτροφής που δίνουμε στα σκυλάκια μας έχει μεγάλο αντίκτυπο στο φαινόμενο της ανορεξίας. Οι πολύ φθηνές σκυλοτροφές είναι ελλειπής στα ποιοτικά συστατικά των τροφών και ειδικά στη πρωτεΐνη. Η πολύ χαμηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης καθιστά τη σκυλοτροφή εξαιρετικά άγευστη για τον τετράποδο φίλο μας.Η απότομη αλλαγή σε μια νέα ποιοτικότερη ξηρά τροφή μπορεί, επίσης, να δημιουργήσει προβλήματα στο κατοικίδιο μας.Για αυτό θα ήταν καλό να την αλλάξουμε σταδιακά.

• Νέα ρουτίνα του σκύλου.

 Τα πιστά μας φιλαράκια είναι πλάσματα της ρουτίνας. Από τη στιγμή που θα καθιερωθεί το καθημερινό τους πρόγραμμα, αυτό που επιθυμούν είναι να το τηρούν. Σε περίπτωση που γίνει έστω και η παραμικρή αλλαγή, αυτό μπορεί να τα αποσυντονίσει και να τα κάνει να αισθανθούν άβολα ακόμα και να μην τρώνε τίποτα.Οι κυριότερες αλλαγές που μπορούν να επιφέρουν αναστάτωση και άγχος στη καθημερινότητα του σκύλου μας είναι οι εξής: οι ώρες του φαγητού, η γυμναστική και ο ερχομός ενός νέου κατοικίδιου στην οικογένεια.Αν οι αλλαγές στη ρουτίνα του ζώου είναι αναπόφευκτες, ας γίνουν τουλάχιστον σταδιακά. Πράγματι, οι απότομες διαφοροποιήσεις προκαλούν έντονο στρες στη ψυχολογία τους, με αποτέλεσμα να κόβεται η όρεξη για φαγητό. Με υπομονή και αγάπη θα καταφέρουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να βρουν τον εαυτό τους.

• Γκρίνια.

 Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι τετράποδοι φίλοι μας έχουν τις προτιμήσεις τους. Όσο παράξενο κι αν μας φαίνεται, όντως οι σκύλοι έχουν γνώμη και άποψη στο τι τους αρέσει!Αυτό αντικατοπτρίζεται ιδιαίτερα στο φαγητό τους, όπου ο ουρανίσκος τους έχει ξεχωρίσει συγκεκριμένες γεύσεις, ενώ απορρίπτει άλλες. Σε ορισμένες σκυλοτροφές υπάρχουν στάνταρ συστατικά που δεν αρέσουν στα κατοικίδια μας. Υπό αυτές τις συνθήκες το ιδανικό είναι να αφήσουμε το σκυλάκι ελεύθερο να επιλέξει τη καθημερινή του τροφή.

• Συνήθεια στην ίδια τροφή.

 Τα σκυλάκια αγαπάνε τη ρουτίνα τους και την ίδια ρουτίνα τηρούν και στο είδος της τροφής που τρώνε. Σε βάθος χρόνου είναι πολύ λογικό το σκυλάκι μας να έχει βαρεθεί την ίδια τροφή και την ίδια γεύση.Μπορεί στην αρχή να ήταν ενθουσιώδη για την ώρα του φαγητού θα έρθει όμως η στιγμή που δεν θέλουν να τη ξαναδούν!Λύσεις πάντα υπάρχουν! Μια απο αυτές είναι να επιλέξουμε καινούργιες γεύσεις  ή να αναμείξουμε τη γαρνιτούρα της κονσέρβας με τη κροκέτα της ξηράς σκυλοτροφής. Μάλιστα ανά διαστήματα μπορείτε να κάνετε εναλλαγές ξηράς και κονσερβοποιημένης τροφής, για να μη βαρεθεί το σκυλάκι τις ίδιες γεύσεις και να μην αναγκάζεστε να αλλάζετε συνέχεια εταιρείες.

• Κακές συνήθειες του ζώου.

 Το να προσθέτουμε έξτρα γεύσεις στη παλιά τροφή του σκύλου είναι καλή ιδέα, αρκεί να μην γίνεται καθημερινή συνήθεια και να μην είναι ανθρώπινο μαγειρευτό φαγητό!Το ανθρώπινο φαγητό περιέχει πολλά μπαχαρικά και μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία του σκύλου. Επιπλέον, πέραν των κινδύνων που επιφέρει το ανθρώπινο φαγητό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το σκυλάκι μας να βαρεθεί το φαγητό του και να γκρινιάζει για το δικό μας κάτω από το τραπέζι.

• Υπερβολικό τάισμα του κατοικίδιου μας.

 Είναι μια καλή επιλογή να δίνουμε λιχουδιές και σνακ στα κατοικίδια μας, όταν θέλουμε να το επιβραβεύσουμε για μια καλή πράξη και καλή συμπεριφορά.Είναι  αναγκαίο να μη το παρακάνουμε με τις λιχουδιές, διότι απειλούνται από την υπερβολική σίτιση.Στην ημερήσια θερμιδική πρόσληψη οι λιχουδιές πρέπει να αποτελούν μόνο το 10%. Επιπλέον, πρέπει να δίνονται συμπληρωματικά και όχι να αντικαθιστούν το καθημερινό γεύμα, ώστε να διαβεβαιωθούμε ότι δεν επηρεάζεται η όρεξη και η υγεία του σκύλου μας.

• Ιατρικά προβλήματα.

 Το χειρότερο ενδεχόμενο το οποίο απευχόμαστε είναι η ανορεξία να οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Ξέρουμε πόσο σημαντικό και αγαπητό είναι το φαγητό για τα κατοικίδια μας, οπότε οποιαδήποτε έλλειψη όρεξης μπορεί να σημαίνει υποβόσκουσα ασθένεια.Βέβαια τίποτα δεν είναι απόλυτο και η αφαγία δεν είναι μοναδικό αίτιο ασθένειας. Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να ψάξουμε και για άλλα συμπτώματα που να  υποδεικνύουν ασθένεια.Ασθένειες, όπως ο καρκίνος, η οργανική ανεπάρκεια και οι μολύνσεις μπορούν να ανακόψουν την όρεξη, αν μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς θεραπεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια βάρους και άλλα επιπρόσθετα προβλήματα. Στην επίσκεψη μας στον κτηνίατρο είναι καλό να μεταφέρουμε το κατοικίδιο μας με μία τσάντα μεταφοράς  και όχι με το λουρί όπως θα ήταν το σύνηθες.

• Πρόσφατη αρρώστια.

 Έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένα σκυλάκια δεν εμπιστεύονται το φαγητό τους, αν έχουν κάνει εμετό μετά το γεύμα τους. Ανεξάρτητα με την αιτία του εμετού, συνδέουν τη τροφή τους με αυτόν και αυτό τους κάνει να είναι αρνητικοί και διστακτικοί με την ίδια τροφή.Συνήθως απαιτείται λίγος χρόνος, μέχρι να συνηθίσουν ξανά τη τροφή τους, ωστόσο το καλύτερο είναι να αλλάζουμε τη τροφή τους με μια άλλη, για να τους κάνουμε να φάνε ξανά.

• Ηλικία.

 Με το πέρας του χρόνου και τον ερχομό των γηρατειών τα σκυλάκια μας έχουν αλλαγές στο σώμα και τις αισθήσεις τους. Αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο και στην όρεξη του φαγητού τους, με αποτέλεσμα να αρνούνται τη τροφή τους κατά διαστήματα ή γενικά να χάνουν την όρεξη.Παρόλο που οι περισσότεροι από εμάς αποδίδουμε την ανορεξία στη προχωρημένη ηλικία, υπάρχει ένας απλός λόγος για τον οποίο ο σκύλος δεν τρώει το φαγητό του.Όπως στους ανθρώπους, έτσι και στα σκυλάκια μας το γήρας βλάπτει τις αισθήσεις τους, κυρίως της όσφρησης και της γεύσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη βρίσκουν πια ελκυστική τη τροφή τους και να αρνούνται το φαγητό τους.Για τα ηλικιωμένα σκυλάκια είναι προτιμότερο να επιλέγουμε τροφές με πιο μαλακή υφή και πιο έντονη γεύση και άρωμα. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτύχουμε να τρώνε τα γεύματα τους.

• Νέο περιβάλλον διαβίωσης.

Μια μετακόμιση σε ένα νέο σπίτι ή ένα ταξίδι με το σκυλάκι μπορεί να αποτελέσει λόγος ανορεξίας,το νέο περιβάλλον διαβίωσης προκαλεί στρες και νευρικότητα στο σκυλάκι, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται και η όρεξη του για το φαγητό. Παραδείγματος χάρη, ακόμα και η αλλαγή τοποθεσίας του μπολ φαγητού είναι λόγος, για να αναχαιτιστεί η όρεξη του.

• Προβλήματα συμπεριφοράς.

 Οι τετράποδοι φίλοι μας πολλές φορές εμφανίζουν προβλήματα συμπεριφοράς που επηρεάζουν το φαγητό τους, με αποτέλεσμα να μη θέλουν να τρώνε.Για παράδειγμα, αν κάποια στιγμή μαλώσαμε το σκυλάκι μας την ώρα του γεύματος, εκείνο θα συνέδεσε τη τροφή του με άγχος και θυμό.Επίσης αν στην οικογένεια μας έχουμε πολλά σκυλάκια, είναι προτιμότερο να τρώνε σε ξεχωριστά σημεία και σε ξεχωριστά μπολ, διότι υπάρχει κίνδυνος να αγχώνονται και να αποκτούν ανορεξία για το φαγητό τους.Αυτό ισχύει περισσότερο για σκύλους που ζουν ή προέρχονται από καταφύγιο ζώων, καθώς έχουν μάθει να τρώνε σε ηρεμία. Οι κοινόχρηστοι φαγητού δεν είναι ό,τι καλύτερο για τη ψυχολογία τους.Όλα αυτά που αναφέραμε, όμως, είναι προβλήματα συμπεριφοράς που με εκπαίδευση, αγάπη και υπομονή αντιμετωπίζονται.

X